Wasmachine pompt niet af

De wasmachine pompt niet af en dit zorgt ervoor dat je wasmachine niet optimaal functioneert. In de meeste gevallen zorgt het niet afpompen ervoor dat je kleding kletsnat uit de wasmachine komt. Dit is heel vervelend. Wanneer je wasmachine niet afpompt, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. In bepaalde gevallen kun je het probleem zelf oplossen, terwijl het in andere situaties noodzakelijk is om een monteur in te schakelen. Wij geven je meer inzicht in de oorzaken en oplossingen wanneer je wasmachine niet afpompt.

De wasmachine pompt niet af door een verstopt filter

Je wasmachine stopt met afpompen wanneer er een filter verstopt zit. Een wasmachine is voorzien van een filter om vuil op te vangen, maar ook voorwerpen die je per ongeluk in je kleding laat zitten. Dit filter is bedoeld om te voorkomen dat de pomp van de wasmachine beschadigd raakt. De wasmachine pompt niet af als dit filter verstopt raakt, omdat het water niet goed kan worden afgevoerd. Je kunt de volgende stappen volgen om dit probleem op te lossen:

 • Zet de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 • Zoek waar het filter van je wasmachine zich bevindt. Deze is in veel gevallen aan de voorzijde van de machine te vinden, aan de onderkant, achter een paneel.
 • Open het paneel en verwijder het filter. Houd er rekening mee dat er water uit kan komen, dus het best plaats je een bakje of een handdoek onder het filter.
 • Maak het filter goed schoon door voorwerpen en vuil te verwijderen en het filter onder de kraan grondig uit te spoelen.
 • Plaats het filter terug en sluit het paneel weer goed af.

De afvoerpijp is verstopt of geblokkeerd

Als de wasmachine niet afpompt, dan kan de oorzaak ook in de afvoerpijp liggen. Resten van wasmiddel of wasverzachter kunnen hierin achterblijven, maar ook vuil en kleine voorwerpen kunnen in deze pijp verzeild raken. Zo kan er een verstopping of blokkade ontstaan in de afvoerpijp. Je kunt dit oplossen door de volgende stappen te volgen:

 • Verwijder de afvoerslang van de afvoerpijp om te kunnen zien of er voorwerpen of vuildelen in zitten die voor een blokkade zorgen.
 • Zie je een verstopping, dan kun je gebruik maken van een flexibele ontstoppingsveer of een ontstoppingsmiddel om de verstopping te verwijderen.
 • Spoel de afvoerpijp door met water. Door het water door de pijp te laten stromen kun je direct zien of de verstopping of blokkade is opgelost.

De wasmachine pompt niet af door een kapotte pomp

Tref je geen problemen aan in het filter van je wasmachine en is de afvoerpijp schoon? Dan kan het zijn dat je wasmachine niet afpompt door het defect raken van de pomp. De pomp van je wasmachine is verantwoordelijk voor het afvoeren van het water. Deze pomp kan van het ene op het andere moment kapot gaan. Volg de volgende stappen:

 • Zet de wasmachine uit en verwijder de stekker uit het stopcontact.
 • Ga op zoek naar de pomp. In de meeste gevallen is deze te vinden aan de onderzijde van de wasmachine, vlakbij het filter.
 • Controleer de pomp op vuil of voorwerpen die de pomp mogelijk blokkeren in de goede werking. Zie je dat de pomp beschadigd is geraakt? Dan is het vaak noodzakelijk om deze te (laten) vervangen.
 • Gebruik een multimeter om vast te stellen of de pomp voorzien wordt van stroom. Merk je op dat de pomp geen stroom krijgt, dan is er mogelijk sprake van een elektrisch probleem in de wasmachine.
 • Vervang de pomp van de wasmachine wanneer dit noodzakelijk is, of maak een afspraak met een monteur om dit te laten doen.

Beschadiging of blokkade van de afvoerslang

Een andere veel voorkomende oorzaak van het niet afpompen van de wasmachine ligt in de afvoerslang. De wasmachine pompt niet af als de afvoerslang beschadigd of geblokkeerd is, waardoor het water niet goed af kan pompen. Volg de volgende stappen:

 • Haal de afvoerslang los van de achterzijde van de wasmachine om te controleren of de afvoerslang geblokkeerd is. Er kunnen vuildeeltjes of voorwerpen vastzitten in de afvoerslang.
 • Verwijder eventueel aanwezige blokkades door de afvoerslang goed door te spoelen met water.
 • Controleer de afvoerslang op beschadigingen. In bepaalde situaties kan de afvoerslang scheuren of kleine gaatjes ontwikkelen. Zie je beschadigingen aan de afvoerslang, dan is het belangrijk om de afvoerslang direct te vervangen.

De wasmachine pompt niet af door een elektronisch probleem

In de wasmachine is vanzelfsprekend bedrading te vinden. De wasmachine werkt immers op stroom. Het is mogelijk dat er sprake is van een elektronisch probleem dat ervoor zorgt dat de wasmachine niet meer afpompt. Je kunt dan denken aan problemen met de bedrading of de besturingsmodule. Je kunt in dit geval het volgende doen:

 • Controleer de bedrading van de wasmachine. Let hierbij goed op mogelijk beschadigde of losgeraakte draden.
 • Controleer de besturingsmodule. Vermoed je dat deze defect is geraakt? Dan gaat het vaak om een complex probleem dat uitsluitend door een monteur verholpen kan worden.

Voorkomen dat de wasmachine niet meer afpompt

De wasmachine pompt niet af, maar zoals je ziet kan de oorzaak op meerdere vlakken liggen. Sommige oorzaken zijn te voorkomen, andere oorzaken niet. Zo kun je niet altijd voorkomen dat een onderdeel van de wasmachine defect raakt. Andere oorzaken kun je wel voorkomen. Je kunt de volgende dingen doen om te voorkomen dat de wasmachine stopt met afpompen:

 • Maak het filter van je wasmachine regelmatig schoon. Het is aan te raden om dit ongeveer eens per maand te doen.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel. Je hebt niet veel wasmiddel nodig om de was goed schoon te krijgen. Wanneer je te veel wasmiddel óf wasverzachter gebruikt, dan kan dit gaan ophopen en voor verstoppingen zorgen.
 • Controleer alles wat je wilt wassen altijd eerst op voorwerpen. Kleine voorwerpen, zoals muntgeld of bitjes van een boor, kunnen problemen met de wasmachine veroorzaken. Voorkom dat er vreemde voorwerpen in de wasmachine terecht kunnen komen.
 • Zorg voor een goed onderhoud van je wasmachine om deze in goede conditie te houden en de levensduur te verlengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Naar WhatsApp
1
Witgoed Randstad
Witgoed monteur nodig?